Tuesday, August 18, 2015

..kenapa..Ada saat, kau sebagai manusia biasa sangat mengharapkan telinga untuk mendengar semua masalah kau.. ada waktu, kau perlu bahu untuk kau menangis.. ada ketika, kau perlu kehadiran seseorang yang boleh legakan segala gundah, resah, sakit, sesak, senak, beban yang ada di hati dan jiwa kau.. sebab kau manusia..

Bukan semua orang pandai mengekspresi apa yang terbuku di hati.. bukan semua orang tahu cara nak luahkan rasa di jiwa.. bukan semua orang boleh bercakap tentang perasaan.. sebab kau masing-masing ada kisah tersendiri, cerita yang sebati dengan diri kau, yang kau pegang erat, genggam kuat supaya orang lain tak tahu.. sebab cerita itu yang menjadikan kau apa adanya..

Pada orang yang paling kau kasih, percaya, sayang, suka, cinta, mesra.. terlalu amat menyakitkan bila yang kau harapkan faham tapi jauh menyimpang dari landasan.. terlalu menyesakkan.. terlalu melelahkan.. terlalu segalanya..

Sebab itu aku pilih untuk diam.. simpan dan pendam segala rasa.. biar sendiri terluka.. daripada kecewa..

Kenapa dari mulut yang tersayang selalu keluar..
"Kalau kau takpe lah.. sebab kau......."
Kuat sangatkah aku di mata kau? Sampai aku tak punya hak untuk berduka.. Sampai kau selalu sebut aku yang ini bukan aku yang kau kenal.. Sampai tiada ruang langsung untuk aku bersedih.. Sampai aku jadi keliru dengan sekeliling aku..

Kenapa?
Kenapa?
Aku tak minta lebih, cukup sekadar ada ketika aku sedih.. sebab aku juga manusia.. kalau jatuh, aku pun sakit.. kalau tak makan, aku pun lapar.. kalau terluka, yang mengalir tetap merah darah..

Kenapa?

........No comments:

Post a Comment