Sunday, December 30, 2012

home...




I'm staring out into the night,
trying to hide the pain
I'm going to the place where love
And feeling good don't ever cost a thing
And the pain you feel's a different kind of pain

Well, I'm going home,
back to the place where I belong
And where your love has always been enough for me
I'm not running from, no, I think you got me all wrong
I don't regret this life I chose for me
But these places and these faces are getting old
So I'm going home, well I'm going home

The miles are getting longer,
it seems, the closer I get to you
I've not always been the best man or friend for you
But your love it makes true and I don't know why
You always seem to give me another try

So I'm going home, back to the place where I belong
And where your love has always been enough for me
I'm not running from, no, I think you got me all wrong
I don't regret this life I chose for me
But these places and these faces are getting old

Be careful what you wish for 'cause you just might get it all
You just might get it all and then some you don't want
Be careful what you wish for 'cause you just might get it all
You just might get it all, yeah

Oh, well I'm going home, back to the place where I belong
And where your love has always been enough for me
I'm not running from, no, I think you got me all wrong
I don't regret this life I chose for me
But these places and these faces are getting old
I said these places and these faces are getting old
So I'm going home, I'm going home

Daughtry

------------------------------------------------------------------------

tengok semua duduk pulun masukkan data
naik juling biji mata tengok numbers
huhu




bila kerja yang ada adalah sangat banyak sampai tak tahu nak buat apa dan akhirnya buka youtube dan berfoya-foya seorang diri

seriously
aku bukannya tak ada kerja
tapi aku dah sangat malas nak buat apa-apa
dan seperti biasa
en youtube adalah teman terbaik
tambah pula dengan tv yang tak berapa sesuai untuk ditonton
tambah lagi dengan tiada laptop which is equal to tak boleh tengok cerita
dan berbekalkan sponsor ipod
dapat juga aku nak ber-youtube segala bagai

oh ye
aku kan suka tengok video orang kahwin
tiba-tiba terfikir
apa ye perasaan bila kita dapat ahli keluarga baru?
seronok ke?
for that to happen
along, achik dan ajan
sila cepat-cepat kahwin



kaukalaubasuhpingganlepasmakanpunmalastakpayahgatalsangatnakkahwinkebersihankansebahagiandaripadaiman

siapamakancilidiaterasapedassiapakentutbusuksemuaorangbolehbau

ok, takde kaitan


Saturday, December 29, 2012

Mixed



sangatlah banyak peristiwa yang berlaku lately ni
di saat semua tengah kekalutan dalam lautan assignments dll perkara yang aku malas nak tulis
ada sedikit celahan yang sejujurnya menampar emosi aku
sesetengah perkara tu kadang-kadang terbawa ke mana-mana

setiap perkara tu ada hikmahnya
InsyaAllah
aku percaya
kalau bukan sekarang
Dia tahu bila masa yang terbaik untuk hikmah tu tiba

dan tolong
kalau rasa nak menimbulkan perkara, suasana dan aura negatif
aku minta tolong banyak-banyak
jangan datang dekat dengan aku
seriously
aku ada sangat banyak lagi perkara untuk difikir dan diselesaikan




kenapakadangkadangkitarasamacamada.........


ya Allah
berikan kekuatan dan permudahkan segala urusan
amin








Thursday, December 20, 2012

bored+tired+notenoughrest=dontremindmeofthat



this week had been very super duper weird than the weeks before
the starting wasn't common
but i do not consider it as something uncommon as well

already in final year.. bla.. bla..
poor patient management.. bla.. bla..
lots of requirement to be finished.. bla.. bla..
do not meet expectation.. bla.. bla..
and all of sudden
riak (this issue was like i-beg-your-pardon's situation)


and then early in the morning
when i hope to see the sun that shines brightly without any stressor
there it goes my morning
to be reminded of those that killing me inside
to be reminded of how much the hatred was
oh,
come on
i mean like you seriously being that kind of person
are you kidding me?
where on earth that your sense of humanity goes?


i really understand the facts that it is happening
and i do understand that how much it will hurt
because of that
i don't need a reminder
just let it be the way it suppose to be
so the pain can resolve slowly leaving no scar




healing does take time
let the time heals





Monday, December 17, 2012

run away


disebabkan housemate beramai-ramai balik hujung minggu ni
so,
i pun join the club untuk balik ke rumah
a form of running away from all these problem-making-situations

because i know
if i did stay
i will get frustrated with....


balik ke rumah memang terbaik
lagi-lagi mereka baru saja pulang dari kampung
banyak buah
yang terbaik of course manggis
durian berkepuk-kepuk
rambutan.. etc


rasa lega
dah meluahkan sedikit sebanyak kegalauan hati
dah melepaskan bebanan dalam hati
i don't really need a solid solution
i just need someone to hear


idk y
sometimes being close just torn us apart
truth is certainly hard and painful


aku dah rasa tak larat dengan semua ni
jangan sampai satu hari semua benda yang kita dah lalui bersama hanya tinggal kenangan yang menyakitkan
jangan sampai rasa kecewa tu terluah
jangan sampai rasa menyesal tu terbit
jangan sampai....



peningsebabmakanbanyaksangatdurian



Friday, December 14, 2012

pesan dia...



pagi khamis adalah pagi yang dikira agak stressful atas beberapa sebab
tapi sebab musabab yang paling utama biasanya berkaitan dengan kelas yang bermula pukul 8 pagi itu
mungkin sebab mengantuk atau lapar
aku rasakan bahawa kelas pagi tadi ada berbaur emosi sedih dan ada element sebak


memang betul apa yang dekan cakap
point yang satu ni memang tanpa ragu betul
tapi entahlah
mungkin betul
yang kiranya ada basic ilmu agama ni either lalai or lebih teruk tak sedar diri


lecturers selalu cakap pasal value system etc
tapi memang tak nafi
sesetengah perkara tu memang terang lagi bersuluh sangatlah tak tally dengan value system yang dipropose tu


tak payah tuding jari kat orang lain
tengok diri sendiri dulu
ataupun tak payah tengok benda besar
tengok simple things yang ada di sekeliling
boleh kira apa je yang buat accordingly


satu tahap jadi malu
sebab orang yang bukan Islam pun hidup dalam keadaan yang lebih Islam


yang buat aku sedih tadi expression muka and tone suara dean yang memang dengarnya sangat hampa dan kecewa
betul
kadang-kadang kita tak sedar
indirectly
benda yang halal pun boleh jatuh status kalau pengurusan tak betul


mungkin sebab dean tak sihat
lagi rasa terkesan kot dengan kata-kata dia


Thursday, December 13, 2012

dejection and rage??













i sometimes hope that i can be even more heartlessso that i don't keep that  anger inside meso that i don't fill my heart with hatredso that i don't need to pretend that i care

i really hate the moment when the distinction student keep on saying"kalau kucingred takpe lah, dia kan...."seriouslyi don't know what is/was/are/were your intention/sfranklyi get annoyedat the same time i do feel offended and insulted

to youi'm sorryindeedi'm truly sorryit wasn't my intention to raise my voice to youfrom the tone and looki know you were mad (and probably still)for that i'm sorrymy alter ego




All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them.
Walt Disney
may all the dreams come trueand may hope bring the dreams closer





ya Rabbisahhilna





Thursday, November 29, 2012



Alhamdulillah
Allah mendengar rintihan aku
aku rasa sangatlah teraniaya at the moment that thing happen
yes
aku rasa sedih sangat
Allah yang Maha Baik mendengar dan menjawab permasalahan itu


---------------------------------------------------------------------


berhadapan dengan yang ada perasaan ni sangatlah mencabar dan menduga keimanan
walaupun Allah bagi akal untuk berfikir
kadang-kadang kufur nikmat
tak boleh nak berfikir baik buruk
tak tahu tanggungjawab dan tugas
tak meletakkan sesuatu pada tempatnya
tak tahu nak menghormati hak orang lain

yang tahu hanya nak senang
nak semuanya ikut apa yang dimahukan
nak semua ikut apa ditelunjuknya
hanya terasa diri sendiri saja yang ada rasa

bosan


----------------------------------------------------------------------


seronok bila kerja berkumpulan
manakan tidak
bila berkumpul makan-makan
gelak-gelak
suka-suka
tahu-tahu kerja dah beres
memang heaven


----------------------------------------------------------------------


kesusahan kita masing-masing berbeza
rasanya suka tak kalau aku berkata
"kalau kau takpe lah, sebab kau ...."
atau pun
"nasib baik kau, sebab kau...."

andai tak pernah berada dalam situasi orang
jangan mengada nak berkata perkara yang kau tak tahu dan tak pernah pun nak ambil tahu
it's freaking annoying, seriously


-----------------------------------------------------------------------

certain things need to be....
biar Allah saja menilai




Saturday, November 24, 2012

23 Nov 2012



23 Nov 2012 adalah semalam

semalam adalah hari lahir saya yang ke 23 (ok dah tua)

semalam juga merupakan hari graduasi pelajar pioneer FPg USIM
whom are my seniors
buckets of congratulation to our seniors

for me
birthday is just like hari raya
i waited it for such a long time
and when it comes
it's just another day to pass by


-berharap dapat masuk ke final professional exam dan lulus dengan cemerlang serta dapat bergraduasi bersama rakan-rakan yang lain-


moga kami semua menjadi pegawai pergigian yang kompeten
amin~



Friday, November 16, 2012

truth


the truth is sometimes bitter

most of the time it is difficult to swallow



why leave questions without answers?






Heartless





do i like this song?

i like the fray

why don't i?



Saturday, November 10, 2012

................


semalam tengok cerita kat klcc
apparently there were some significant points that happen to be occurred in my life few years back
and if that so called friend of mine is reading this (and you know who you are)
trust me
that is the last word that a girl wanted to hear from any other living things in this entire world

and to another friend which the case happen to be relatively similar (and you know who you are)
trust me
you are really **** annoying for everything that happen back then before our 4th year
cakap tak serupa bikin


people will forget what you said
people will forget what you did
but people will never forget the way you make them feel
- Maya Angelou-


but thousands apology
i'm not that kind of person that easily forget
especially things that i consider significant in my life
and that includes insults

maybe i treat you just like others
maybe i do laugh and play with you
but for god sake
it doesn't mean that i forget


arrrrgggghhhh
cerita semalam tu sangat membuatkan aku recall balik benda ni dengan hebatnya
amat berharap tidak akan berhadapan dengan situasi ini lagi pada masa-masa akan datang
towards certain extend
it seems like you are unforgivable



Monday, November 5, 2012

random thoughts



hakikatnya esok ada exam
tapi
macam biasa
aku ni memang malas
soalan exam tadi agak memeranjatkan
rasa macam nak terjojol biji mata pun ada
sekarang ni
lebih kepada debaran perkara yang lepas exam tu
debar, takut, cuak, excited...
apapun
expect the unexpected


dilema
delima
nama lebih kurang
tapi memang berbeza
delima sedap dimakan
dilema pening difikirkan
thanks to those yang mendengar
yang sudi berkongsi pendapat
really appreciate


curiosity sometimes beyond imaginations
beyond expectations
hehe
again
expect the unexpected
(padahal dah expect kot.. hehe)


kena tahan juga diri dari the mentalist
susahnya
at least tunggu exam habis

cuti tiba-tiba jadi pendek
why got class on saturday?
for crying out loud
i really need longer holiday
but on the bright side
it's good for tahfiz
kalau kat rumah
bajet la kan rajin sangat


something occur
can't wait
countdown...


:D




Saturday, November 3, 2012

random things



semangat itu perlu


kononnya berkobar-kobar untuk pergi ke lab harini
bercita-cita nak buat macam-macam
tapi sudahnya masih di sini sebab bangun dengan kepala rasa macam nak meletup
masih bersisa headache dari semalam
walaupun tak tahu apa punca

on the bright side
boleh start cuba-cuba artwork untuk klinik paeds
and letak wax 1 layer untuk special tray fix prostho
(mujur Allah gerakkan hati untuk bawak balik perkakas tersebut ke hostel)

----------------------------------------------------------------------------------

lately ni suka tengok video dari youtube
rasa macam awkward moment pula
sebab orang yang cover lagu nyanyi lagi sedap dari original singer

kata orang
bila kita dah start change our interest
kita ni dah tua
well
mungkin betul
sebab as we grow older
kita dah tempuh macam-macam benda
and hopefully we are able to choose wisely

hati memang nak sangat pada benda tu
but then
setting priorities is important
sekarang ni kena buat pilihan betul-betul
there is no turning back
moga dipermudahkan segalanya


Thursday, November 1, 2012

erkk??



marah

geram

sedih

kecewa






berharap semuanya berlalu pergi dengan pantas

berharap untuk bakar fail kuning itu dan tak perlu bersusah payah untuk tenung borang kuning yang ada dalam fail itu atau apa-apa yang ada di dalamnya

berharap dia tidak ingin datang langsung dan tidak muncul lagi depan biji mata ini

berharap pada keputusan muktamad supaya tak membuatkan diri ini terasa seperti merayu pada dinding






kenapalah diri ini sangat susah untuk berkata tidak

it's a big no from me for crying out loud

please don't create a reason for me to hate you






p/s: countdown baby.. countdown :D









Wednesday, October 31, 2012

personality tests??



bosan..
jadi i isi masa lapang dengan buat personality testS
(note the big S there)
maklumlah
lately dah rasa macam tak kenal diri sendiri
and the results were...

You plan ahead, and are interested in beauty, design, outward appearance, and symmetry.
You are a shy, idealistic person who does not find it easy to have relationships, especially intimate ones.
You are affectionate, passionate, expressive, and future-oriented.
You are a talkative person, maybe even a busybody!
You are self-confident and like to bring attention to yourself

You tend to pursue many different activities simultaneously. When misfortune does happen, it doesn't actually dishearten you all that much.
You have a peaceful mind, viewing the world with calm and serenity. To you, life is not about struggle and strife but about existence and co-existence.
You like following the rules and being objective. You are precise and meticulous, and like to evaluate decisions before making them.
You have a sunny, cheerful disposition.

Quiet, kind and conscientious. Can be depended on to follow through. Usually puts the needs of others above their own needs. Stable and practical, they value security and traditions. Well-developed sense of space and function. Rich inner world of observations about people. Extremely perceptive of other’s feelings. Interested in serving others.


btw
these are just random personality tests that i did just to kill time
(which is more to wasting time i guess)
idk whether it is applicable or not




Saturday, October 20, 2012

hmmmmm


we tend to behave like people that we love

if the person likes to lie
we tend to tell lies

if the person likes to curse
we tend to curse others

it the person isn't loyal
we tend to be unfaithful

that's why
we need to choose in order to like people
especially to love them


p/s: i think i like you :)







Sunday, October 14, 2012

change in colour




it looks like this isn't very pleasant


sedih


even my non-dental mom realizes that my tooth is discoloured


sedih


feel like wearing the mask 24/7


sedih


doctor said that sooner or later it'll be discoloured
and i think
we never expected it will be this soon


sedih


will internal beaching be sufficient?
will it requires veneer?
or will it ends up with crown?


sedih




but, still
Alhamdulillah
at least i still have my tooth in place
it's just less aesthetic




rasamacamtaknakbukamulut (ye lah tu kucingred)



nota kaki: i think they all mesti tertanya-tanya what's with it






Saturday, October 13, 2012

hati itu milik siapa?



baru-baru ni masa otw nak ke kampus di pagi hari
terdengar satu lagu dari corong radio
kadang-kadang bila dengar lagu
macam-macam cerita yang cuba nak disampaikan
pagi tu dengar lagu 'aku yang tersakiti'
kalau tak pernah dengar
klik sini


rasanya dapat membayang kesakitan hati orang yang menyanyi tu
lirik lagu yang straight forward tak menyembunyikan langsung apa yang orang tu rasa
sampaikan kita yang mendengar ni pun terbuai dalam emosi dia
membuatkan terfikir
boleh ke seorang manusia ni rasa sangat cinta pada seseorang
sampaikan bila dah takde jodoh
sanggup dia minta tuhan hilangkan perasaan cinta dia
supaya dia boleh move on


as for me
it's sounded quite unrealistic
tapi
ada juga saya tanya pandangan orang lain
dan ada 1 jawapan yang membuatkan saya berfikir dengan mendalam
kata kawan saya
memang akan ada orang rasa macam apa yang lirik lagu tu tulis
bilamana dalam hati dia tak ada cinta kepada Allah
sebab
kalau dia simpan ruang di hati dia untuk cinta pada Allah
dia takkan sayangkan seseorang tu melebihi Allah
dan Allah jua yang mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-hambaNya


membuatkan saya berfikir
hati saya ni bagaimana??


ya Allah
moga tidak dihilangkan rasa kebergantungan padaMu









Tuesday, October 9, 2012

pedih



keadaan yang kucar-kacir
dengan masing-masing dah penat
masa yang singkat
orang yang ramai
muka yang ketat

at last
lost control over my own-self

sudahnya
diri sendiri pun terluka


asifni




Monday, October 8, 2012

syukur


pernah tak satu ketika tu
bila mana kita rasa macam takde siapa pun dalam dunia ni yang faham apa yang kita rasa
membuatkan kita rasa cemburu dengan semua orang yang ada di sekeliling kita
sebab kita rasa mereka ada kehidupan yang sangat sempurna di mata kita
rasa yang membebankan hati
sampailah satu saat
bila mereka yang kelihatan sangat sempurna itu
datang dan meluahkan apa yang wujud dalam hati mereka pula
kitaran yang sama
berulang kali

"... dan sememangnya sedikit sekali di antara hamba-hambaKu yang bersyukur" [34:13]

memang pun
susahnya nak rasa bersyukur

orang putih pun ada cakap
the grass looks greener on the other side



kata orang
sabar itu walaupun susah
tapi tetap lebih senang dari syukur


as for me
i do think so
walaupun aku ni kurang bersabar
tapi nak ada rasa bersyukur tu lebih susah

benda simple la
makanan tak sedap, complain
patient lambat, complain
makanan ada bawang goreng, complain
semua pun nak complain la

satu lagi
bila kita bersyukur
kita tak takut jadi miskin
insyaAllah tak bakhil


Allah
permudahkanlah jalan kami



kata ustaz
harta kita yang sebenarnya adalah apa yang kita sedekahkan
maksudnya harta i seciput je la..
huhu






Wednesday, October 3, 2012

ralat



terlalu bergantung barangkali
hingga tak pandai berdikari


terlalu berharap mungkin
hingga memilih terasa sukar



thanx mr google


terserah anda mahu menterjemahkannya bagaimana










Tuesday, October 2, 2012

distance



sometimes
it keeps us close


sometimes
it torn us apart



and i hate that distance
which brings you far away from me
far away from our memories
far that i couldn't reach you



and i hate that moments
when we were so close
but i just realize that
i don't really know you


literally or metaphorically
that distance create a noise
noise that will change things
which does not happen twice







Sunday, September 30, 2012

-random-


tiba-tiba terfikir
mungkin 2nd or middle child syndrome tu ada kebenarannya
mungkin sekadar kebetulan


pink eye yang bertukar menjadi red eye membuahkan 1 hari mc
dapat prescription amoxy 500mg tds agak menggusarkan hati
kata buku bacterial conjunctivitis tak menyebabkan photosensitive
entahlah


mimpi terkadang sangat menakutkan
terkadang begitu meyakinkan
terkadang teramat memenatkan





Saturday, September 22, 2012

and i hope that...



entah kenapa atau bagaimana
tiba-tiba saja beberapa hari yang lepas gigi itu menjadi sakit
ambil ponstan pun masih tak mampu nak melegakan kesakitan
membuatkan diri sendiri menjadi stress
lalu pergilah sebagai walk-in
mengharap untuk dilakukan apa-apa
or at least
a prescription


it is sad to see how things happen
i was there complaining of pain
as i am supposed to know what should be asked from patients
i as a patient give quite a good history to the attending practitioner


what makes me feel horribly sad is that the conclusion that was made by the attending practitioner
- i cannot sleep not because of the pain, but because i was remembering so called bf (and i think i myself should know if i had any)
- i cannot took pain meds stronger than PCM (so i was wondering why on earth someone in this world keep on improving the drugs)
- i was told not to give any respond when the practitioner examine me.. but the funniest thing is when i don't respond, the practitioner said' "ha, kan tak ada yang sakit"
and there are much more to be written on my dissatisfaction towards that



i still remember back then one of the lecturer said
"to let your patient leave with pain is to fail as a doctor"
and  yes
as a patient to that person
i feel that the person is failing me



apa-apa je la kan
and i hope that none of us will be that kind of doctor
what a joke
and what a shame


dan yang paling penting
tolong la fikir pasal dosa and pahala
tak rasa berdosa ke biarkan patient balik
and membuatkan mereka susah nak beribadah sebab kena bear the pain


lu fikir la sendiri....







Thursday, September 20, 2012

Never Say Never





sometimes i wonder
why is that several songs do share their title?







Wednesday, September 19, 2012

tulisan rojak



at one point
we just need to sit back
and reflect on things that had happen




and you,
trust me
your little lies will lead you to a bigger lie





rasa agak keliru
macam mana agaknya nak bagi appointment kat patient kalau tak dapat lagi jadual?
hanya perlu berharap yang mereka akan sentiasa free 24/7
so that setiap kali call mereka tiada alasan untuk tidak datang ke klinik





fakulti semakin ceria dengan wajah-wajah baru doctors yang sudah tamat pengajian
rupanya ramai doctor yang tak sempat berjumpa dulu-dulu
dan masih ramai yang bakal pulang dalam masa terdekat (setahun tu kira terdekat juga)







buat kawan-kawan yang dah tamat pengajian
tahniah!
buat yang mendirikan rumahtangga juga tahniah!
yang mendapat cahaya mata juga tahniah!
semoga dengan segala nikmat ini
kesyukuran kita semua bertambah :D







p/s: la tahzan.. Allah lebih mengetahui apa yang kita perlukan


Wednesday, September 12, 2012

confuse


as time flies
things changed
but i  never thought that
deep down inside my heart
something remains


perhaps it's just another memory
and perhaps it's just another hope


it was my hope
and i don't even know if it still is


and now
the only thing that i can do is that
hoping for the best
expecting the worst








Wednesday, September 5, 2012

mixed


agak jakun di sini
USIM dah ada portal baru untuk undergrad students
the coolest part is
results ever since in first sem first year up to the latest
being able to re-read the results is actually a mixture of feeling
how time flies
how things had changed
how we, ourselves performed


esok barulah boleh mendaftar untuk semester baru setelah setiap hari sibuk buka portal sebab takut terlupa

Alhamdulillah atas segala rezeki dari Allah



attachment kali ini terasa seperti lebih jelas dengan apa yang akan berlaku apabila bekerja nanti
mampu ke nak restore gigi patient dalam masa 5 minit?
ya Allah
permudahkanlah segalanya


selama ni dengar je
tapi ni kali pertama melihat sendiri patient yang didiagnose dengan trigeminal neuralgia
and of course
we don't want to trigger the pain to the patient


banyak kali juga membuat community service, roadshow dan OHI
tapi inilah kali pertama rasa sangat mencabar dan berdebar untuk toothbrushing drill bersama kanak-kanak istimewa yang mempunyai masalah pendengaran
tapi thanks to one colleague yang bagi demo tadi
and it is a new experience to us all

banyak benda nak tulis
tapi malas tu lagi hebat



Tuesday, September 4, 2012

okay
walaupun cuti taklah begitu lama
tapi cukup sangat untuk membuatkan diri sendiri bermalas-malasan di tahap yang chronic

rasa macam semalam baru menapak dalam dentistry
dan pooof
tiba-tiba dah nak masuk tahun 5

baru di hari pertama attachment dah dengar dan nampak macam-macam ragam
membuatkan rasa macam teeeeet

kata kena daftar course
tapi macam takde apa-apa pun



Thursday, August 30, 2012

rasa macam baru semalam kosongkan rumah
dan minggu depan kena pergi attachment pula
masih mahu bercuti


selamat berpuasa enam semua
maaf zahir batin

Saturday, August 11, 2012

pesanan..


mak pesan
penting untuk ada gaji yang baik
bukan semata nak perbaiki taraf hidup
tapi supaya sentiasa ada peluang untuk tolong orang yang susah


doktor pesan
rawat pesakit sebaiknya berbekalkan ilmu yang betul
bukan sekadar membina hubungan sesama manusia
tapi harapnya amal itu membawa ke syurga


ustaz pesan
ukhuwah itu perkara yang indah
bukan sekadar nikmat menerima
tapi susah senang diredah bersama



seseorang pernah berkata
marah itu umpama api
walaupun panas, ada bahagian masih mampu disentuh
tapi dendam itu ibarat bara
kalau digenggam pasti terluka..








pelik dengan orang yang beragama Islam itu
kenapa kau perlu berbangga dengan ketidak-puasaan kau di bulan Ramadhan?
musykil




ya Allah,
pertemukan kami dengan malam al-Qadr




p/s: kalau saya ada hutang sesiapa tapi tak bayar lagi, bagitahu ye. tqvm



Friday, August 10, 2012

thank you!

Alhamdulillah
thank you Allah

bunch of thanks to friends


may Allah bless you guys


terima kasih pakcik teksi yang baik :)



Tuesday, July 31, 2012

teeet


daripada menyakiti and menyakitkan
baik diam


silence is a part of remedy




dan kadang-kadang jangan ditanya mengapa
sebab jawapannya melukai dan melukakan




biarlah masa menghapus luka









Friday, July 27, 2012

realistic or...


be realistic on setting goals and dreams
and keep on being optimist
don't aim things that can't be achieved by your laziness
or you'll just break your heart into pieces
and what even worst
you just make people around you freaking annoyed

it's not wrong for you to be idealistic
as long as you work hard for it
keep on being optimist
and you should know when to say i'm done with this
for at least when you stop
you know that your effort worth

don't try to be ideal if you keep on being pessimist
it's just so unrealistic
and unacceptable
don't bother to stress yourselves with the pressure you can't cope
and don't spread the pressure to others as they are all innocent

being real will be difficult if you are pessimist
they said no pain no gain
like it or hate it
reality is brutal


be optimist
as you'll find the strength
in every moves you made

be realistic
because this is not cartoon
it's gonna hurt when you fall


on top of all
we have Allah to be by our side
to keep on helping us
because
He knows
He knows us better than we know ourselves
He knows our capability
and that's why He's testing us



semoga dipermudahkan segalanya









Wednesday, July 25, 2012

lightheadedness

a true combination of several condition causes me that
Alhamdulillah, nothing bad happen



it's already been several days in Ramadhan
happy fasting everybody
may this Ramadhan will be better
and hopefully it won't be the last



buat kawan-kawan FPg
kawan-kawan junior, senior
and peer colleagues
all the best in exam
may Allah ease our way


terima kasih semua :)




Friday, July 13, 2012

kamu



kita terlupa
kadang-kadang
ketekunan kita itu yang memberi kekuatan pada yang lain





mungkin tak banyak boleh bantu
tapi percayalah
Allah tak pernah tinggalkan kita dalam apa jua perkara
insyaAllah
segalanya akan baik-baik saja






menangislah andai air mata itu menghapus derita






Wednesday, July 11, 2012

bla.. bla..

it is an awkward moment when things suddenly become differ
and it leads to i-don't-know-that-anymore situation



kadang-kadang makin kita rapat dengan seseorang tu
makin kita tak tahu tentang diri dia
-complicated-



masih setia menunggu episod terbaru masterchef US dan tak sedar diri yang minggu depan exam bermula

entah kenapa
kebelakangan ni tersangkut dengan lagu-lagu tentang lelaki yang helpless in love



pasta oh pasta







Tuesday, July 10, 2012

stay

If this world is wearing thin
And you're thinking of escape
I'll go anywhere with you
Just wrap me up in chains

But if you try to go alone
Don't think I'll understand
Stay with me
Stay with me

In the silence of your room
In the darkness of your dreams
You must only think of me
There can be no in between

When your pride is on the floor
I'll make you beg for more
Stay with me
Stay with me

You'd better hope and pray that you make it safe
Back to your own world
You'd better hope and pray that you'll wake one day
In your own world


kalau hati kecut, jangan tengok original mv sorang2 waktu malam


Monday, July 9, 2012

change.. i bet it's not easy





experience,
a word with thousands description
you might have a good one and continue enjoying
you might have a good one and stop believing
you might have a bad one and continue to hope
you might also have a bad one and you stop to try


let me tell you a story of a girl that had a bad experience on something..
and she decided to gave up everything upon that something
and this is a true story
it happens to someone that is so dear to me..



it was back then in 2001
it's about 10 years ago
she just a common teenager
just like others
she just hated hostel as anybody in her age
things seem to be different in hostel
everything need to be done on your own
no mommies to tell
no siblings to help
it's about being independent

it is a religious school the place that she went
new routines
something new, something huge
she learnt about Ma'thurat
started to hear elaboration on Hadith
and something called usrah

she knows that usrah is an arabic word means family
but she did not get the idea what an usrah is all about
and it's kinda surprise until the first usrah meeting
she was excited
"a family in hostel should be great!" that was her thought

unfortunately..
things weren't good
the first time of usrah was like a bully party
along with her first former members, they were mentally bullied by the seniors
the seniors kinda torturing them
and the others were literally see and do nothing
some even do enjoy that moment
ever since that
thing has changed
usrah is a torturing thing for her

same old things keep on repeating
she never like it
never do enjoy it
and never do understand of its purposes
she just don't want the old same thing to happen again
at least not to her
so, she avoids it- that is the best way of her to think off

then she moves to another school
hoping that this new environment is free from usrah
but she got it wrong
and she was appointed to be a naqibah (an usrah leader)
but she disliked it
and she skipped several usrah's session

how skeptic she was back then that she really didn't bother of what happen
she didn't care and didn't mind

step up to uni
things pretty much becoming better
as usrah in uni is like a secret mission
lots of different groups with different people and different interest
and she don't mind
she don't even bother on that at all

human,
how hard they be
how difficult they are
there is something called fitrah
an urge for doing good
an urge to be better
an urge to change
but she don't know where to start
and it's hard for her

she thinks of usrah
but the bad experiences prominent most
and she afraid that it would be the same
she don't want to has that kind of feelings again
she just don't want to

the intention to change being expressed
and some people who concern brought her to several programs
there were speakers that have changed for good
their advises were all the same
and it is
"if you want to change yourself, join an usrah. your sisters in usrah will give you courage and support in making your intention to a reality. they will remind you if you forget. they will guide you if you lost."
and the soft spot inside her heart touched with the words

she hopes that she could find an usrah that can give her courage and support,
that could guide and remind her what she intended to be
that not only talk about early marriage
not only about getting money to get married
but to bring her back to fitrah
and for her to be able to make decisions based on syariatullah and sunnatullah

may Allah ease her way
may Allah ease our way
may Allah guide us to the right path
insyaAllah



i'm not a story-teller
but this is a true story







sometimes, little thing has a great impact into someone's life






Saturday, July 7, 2012

minggu belajar.. ok, i know korang dah exam...


memanglah diri ini
mengapakah ketika ini barulah sangat addicted to youtube
masa ni lah cerita kat tv tu best belaka
masa ni juga games dalam phone merayu-rayu minta dientertain
arrrggghhhhhhh


i fall in love with piano and violin
huhu
bilakah mungkin??


minggu depan yang sepatutnya minggu belajar tapi masih ada kelas dan perkara-perkara lain

exam dah mula
result mid-sem pula masih diperam-peram (except for 3subjects)
ok, fine



sangat addicted to masterchef
nak buat camno
nak masak tak pandai
tengok pun kira ok la
huhu




Tuesday, July 3, 2012

random thought



looking back on random things that happen to not only me
but people that surrounds me
how life has changed
how people changed
how things become so complicated and unexplained


we, all of us
we wanted to stay young
when problem seems to be just a word
not a thing to care off
and everything is just another new things in life


being an adult is another story
not to mention all the responsibilities
but i guess it matters not this time
thing seems to be like this
being adult is putting the blame on others
indeed
that's what we are doing
ego
never dare to admit the mistake
and keep on blaming others


laughs in a good day
smiles in a bad day
but tears and cries are everyday
don't think others were better
if you don't dare to walk in their shoes
you know them by name
but you don't really know what they have been through
stop,
then think



oh...
last Thursday level 12 was on fire
and pity me a cockroach climb my leg :(



all the best in examination for all
maa taufiq wan najah




Sunday, June 17, 2012




don't tell me that everything's fine when you don't know what the exact things are



only God knows
not you




Saturday, June 16, 2012

all in...


terlalu banyak perkara yang berlaku akhir-akhir ni
setakat seminggu ni
ada beberapa berita tentang kematian telah dikhabarkan
sungguh
dari Allah kita datang
kepada Allah jualah kita kembali



proposal presentation
seperti yang sudah dijangka
akan ada masalah barang satu atau dua
dan berita kepulangan Wan Awo kerahmatullah bertandang selesai presentation
sedih?
sayu?
jauh?
tak dapat pulang ke kampung kerana kelas orthodontic pada hari ini
membuatkan aku terasa
menjadi dewasa itu menjarakkan kita dengan keluarga sendiri



kehilangan seorang yang pernah menjadi dorm-mate satu ketika dulu sangat mengejutkan
sungguh
mati itu tak mengira usia
sampai masanya
tidak akan cepat, tak akan lewat
walaupun zahirnya nampak sihat



aku mahu terbang dan tinggalkan segala kekusutan di sini
kamu yang membuat keputusan atas nama pemimpin,
kenapa tidak mahu bertanggungjawab?
meletakkan kesalahan atas bahu orang lain
sangat menjengkelkan



jika menjadi dewasa itu menambah luka
jika menjadi dewasa itu menjeruk hati
jika menjadi dewasa itu melukakan diri
biarlah tidak







Sunday, June 10, 2012

ngarut


lately ni memang menjadi-jadi rage semua orang
di mana-mana post berbaur emosi dan sakit hati
agaknya penangan diperam-peram
akhirnya terluah juga

bagus juga menjadi yang irritated sepanjang tahun
tak la nampak awkward sangat dengan environment
haha

menonton video di youtube membawa aku keluar dari masalah ni sekejap
padahal kerja bertimbun tak ingat
huhu

manusia... manusia....
bertopengkan kebaikan
tapi hati tu sebenarnya lagi busuk dari bangkai

belang masing-masing pun dah terlihat
biasalah
menjaga hati dan perasaan orang itu equal to membiarkan hati kau diramas-ramas sampai hancur kemudian orang itu akan memijak-mijak sampai kalau boleh biar tiada visible particle yang kelihatan
menjadikan diri kau sebenarnya tak pernah wujud dalam hidup dia
KECUALI
bila dia terdesak dan punya masalah
plus bila dia nak minta kau belanja dia

pathetic me
because i was expecting too much from you

enough said

teringat kata seseorang
"cara mereka layan kita seolah-olah mereka yang ambil course dentistry.. dan kita hanya ambil course untuk menjadi DSA"

what says you?







Saturday, June 9, 2012



takde common sense= baik tak payah ada otak

enough said


cacat sungguh!

Thursday, June 7, 2012

mixture of...



i believe
time will bring me closer to success
don't ask me how long will it be
don't ask me how hard will it be
don't ask me how will it be
cause i believe
it will happen no matter how long it is
and no matter how hard it is
insyaAllah

moga panjang umur, murah rezeki untuk terus bertahan




malu kerana yang bukan Islam itu lebih Islam akhlaknya
Allah....
saya khilaf




thanx for extracting my tooth
bubbye 18 yang comel











Wednesday, June 6, 2012

errrr????


teringat kenangan pergi snorkeling
masa nak pergi ke laut tu memang sangat teruja
tapi bila nak masuk dalam laut tu berdebar-debar sebab takut tenggelam
bila dah pandai sesuaikan diri mula jelajah
dari jelajah tu dapat tengok macam-macam perkara
baik yang indah mahupun tidak

sama macam menyelami hati orang
mula jumpa rasa excited
and of course takut dengan penerimaan dia
bila dah makin serasi makin banyak kongsi
dari situ jadi makin kenal
sama ada makin sayang atau benci
terpulang
terserah anda!
pandangan kita masing-masing tak sama







Tuesday, June 5, 2012

arrrggghhhh



mendambakan diri pada benda yang tak pasti tu terlalu bersungguh
hingga terlupa pada perkara yang pasti
maklumlah
yang tak pasti tu nampak
yang pasti tu tak terlihat

sedih dan sadis



Monday, June 4, 2012

smile is remedy

melihat senyuman bahagia dan tawa gembira sesorang itu nyata indah
lagi-lagi bila senyuman dan tawa itu bermula dari diri sendiri
antara ubat yang paling menyenangkan di kala duka
perkara yang mendamaikan kala derita
yang pasti
atas setiap perkara itu
Allah jualah penentu segala

terima kasih ya Allah
kerana kurniakan mereka-mereka yang sentiasa membuat aku gembira
yang memberi ruang untuk kehadiran aku dalam diri mereka
yang menerima aku untuk diri aku
terima kasih Tuhan




bila chorda tympani sudah tidak berfungsi


minggu ni sangat gembira
berada dekat dengan family terchenta dek kerana en conjunctivitis datang menjengah
walau bagaimanapun mestilah happy berada di rumah
di sekolah banyak sangat perkara yang harus diselesaikan
sampaikan beberapa assistant role terbengkalai dengan jayanya
entah dementia, entah amnesia
tak berada langsung dalam ruang mr brain ni tentang memungut markah assistant role

sedar tak sedar
dah 12 tahun tok wan tinggalkan kami
dah 6 tahun juga pak long pergi
masa berjalan
bukan sekadar berjalan
masa berlari
bahkan terkadang ia memecut
meninggalkan kita terkulat-kulat di sini
apa baikkah tidak
bermanfaatkah atau tak
lalaikah apa tidak
mmmmm
muhasabah

bila singkap sempadan masa dan ruang
tak putus-putus rasa bersyukur
syukur kerana di sini Islam itu ada
syukur kerana secara zahirnya kita aman
syukur kerana masih berpeluang menuntut ilmu
syukur kerana ada saluran untuk mendalami agama
syukur kerana tidak ada penindasan terhadap Islam
syukur kerana tiada halangan mengamalkan Islam
Alhamdulillah ya Allah

bila chorda tympani sudah tidak berfungsi
tiada lagi yang manis, masam, masin dan pahit
yang ada hanya tawar semata
macam tu juga hidup
andai setiap perkara itu mudah
tak pula ada rencah kehidupan
semuanya jadi bosan

balik semula ke permulaan minggu
kadang-kadang terasa seperti mesin
diri macam dah diprogramkan untuk tugas yang sama hari demi hari
betul kata doktor
terkadang niat itu terkucil
dek perkara itu menjadi rutin
yang jadi masalah
bila kita tak sedar-sedar yang kita dah menyimpang



wahai Tuhan yang membolak-balikkan hati
thabitkan hati kami dalam agamaMu
amin~






Friday, June 1, 2012

sadis

bila berhadapan dengan orang yang tiada common sense plus selfish memang mengguris jiwa
rasa sangat diri tak dihargai
mungkin dah tiba masa untuk bertindak
atau melancarkan perang dingin

nak memupuk perasaan suka setelah terluka itu amat perit
ditelan pahit
dibuang sayang
dikulum loya
apa pilihan yang ada???

sama banyak
menyakiti dan disakiti
bak kata doktor
alasan itu memang mudah dicari
senang dicipta
atau lebih mudah
tudingkan saja jejari runcing itu kepada sesiapa
selesai
siapa nak mengaku berak di jalanan???

nak mengaku salah?
silap besar la
berhadapan dengan ego
siapa bisa mengalah?
akhirnya masing-masing
kerana ego melukakan
sebab ego dilukai
sudahnya
dua-dua pun rugi
penghujungnya
dua-dua makan dalam

bagai api dalam sekam
umpama gunting dalam lipatan
seperti duri dalam daging
amat mengecewakan
akhirnya
hati itu luka sendiri


pathetic.....









Monday, May 28, 2012

go with da flow~~ and drown




feel like wanna munch someone's eye so badly



urghhh
puh-lezzz
you make me sick
and feel like puking
uweeekkkk


ahhh~
that's better






Sunday, May 27, 2012

tahniah!!! :)

dear my clinical partner
Norzakiah 'Adilah
sorry for not being there
despite all
CONGRATULATIONS on your wedding
may Allah grant His bless in this marriage
dan semoga cinta kalian sampai ke syurga, insyaAllah




not to forget to Nadia's bro and Hazimah's sis
alf mabrook!



semoga diberkati selalu :)


Saturday, May 26, 2012

........

cemburu
melihat dan mendengar teman-teman yang sama aliran
di luar negara sudah selesai pengajian
sedangkan diri sendiri masih terkapai-kapai mengejar cita-cita


kasihan
melihat rakan sebaya dengan gigi depan yang berlubang
rasa seakan mahu saja bawa dia ke klinik untuk buat apa yang perlu
sedangkan perkhidmatan ada, guna tak mahu


hairan
melihat dan memerhati seseorang yang kononnya peka
kononnya terasa diri jadi rebutan
sedangkan hakikat itu pahit ditelan








wahai Tuhan yang memiliki hati
semoga rasa cinta hati ini terhadapMu sentiasa mendahului cinta yang lain

mujahadah kucingred
mujahadah






Tuesday, May 22, 2012

mixture of.......

menyulam cinta dengan air mata

menyimpul kasih dengan rindu

menelan pendustaan dengan senyuman

mengherdik seseorang dengan perkataan


(dalam hati ada......) huhuhu


kamu
sudah dua kali begini
kalau mahu
katakan ya
kalau tidak sudi
katakan tak
jangan buat aku ternanti-nanti
jangan mainkan perasaan ini



kecewa
geram
benci
dengan kata-kata dusta kamu


jangan bagi harapan kalau tak mampu tunaikan
sebab
i- kamu mengecilkan hati saya
ii- kamu menidakkan hak orang lain

so,
sila jangan berlaku zalim

terima kasih :)




takde kaitan dengan sesiapa yang membaca







Monday, May 21, 2012

bluuuurrrrr
bluuuurrrrr
ayam

hehehehe

semoga segalanya dipermudahkan
insyaAllah

doakan :)


Saturday, May 19, 2012

erk??


tahulah anda dah issue banyak denture
silalah bergembira seorang diri dan tinggalkan saya di sini
sebab saya tak perlukan kawan yang membantutkan segalanya
dan saya ada lebih ramai yang sentiasa memberikan saya sokongan (kalau saya tak SS la kan..huhu)

oh ya
jangan la cakap klinik sekian2 itu tidak memberangsangkan
sebab setiap kali pun saya tengok kertas requirement tu
nampaknya requirement anda sentiasa antara yang terbaik
sama saja dengan result exam anda

i'm not offended
i'm just irritated



if you are reading this
seriously
it's not you

Friday, May 18, 2012

random

selalu tertanya-tanya
adakah di saat kita sangat merindui seseorang dan kita berfikir tentang dia
dia juga melakukan yang sama

jika ya
saya mahu senyum sampai ke telinga!!
:D

Thursday, May 10, 2012

say, thank you Allah

Alhamdulillah
exam dah selesai buat sementara waktu
walaupun FIK masih menanti

Alhamdulillah
apa yang dihajati sekian lama tercapai
walaupun rasa berbelah bahagi

Alhamdulillah
patient masih nak datang
walaupun attempt untuk issue beberapa kali

Alhamdulillah
masih bernyawa
walaupun ada kesakitan

Alhamdulillah
masih ada iman
walaupun naik turun

terima kasih ya Allah
untuk segalanya



Sunday, May 6, 2012

sangat menakutkan untuk menjadi harapan kepada orang lain
takut untuk mengecewakan
takut tidak berjaya
sedangkan untuk diri sendiri mungkin tiada
tapi pengharapan itu juga satu kekuatan
saya percaya


Allah, sahhilna
insyaAllah


Wednesday, April 25, 2012

merepek itu memang hobi

argggghhhh
kononnya nak berbincang
tapi entahlah
seorang cakap bahasa ayam
seorang lagi berbunyi itik
macam mana nak ada mutual understanding

dah la terpaksa setelah dipaksa
kemudian
kita juga yang dipersalahkan
nasiblah
students memang macam timun
mana nak sama dengan durian
digilis hancur
menggilis pun hancur

selama ini memang percaya
kita ni bagai melukut di tepi gantang
ada tiada tak beri kesan
agaknya memang begitu
tapi
perkara yang satu ni masih tak faham
kenapa nak juga melukut ni yang datang
haish
pinggan tak retak nasi tak dingin
kamu tak nak kami lebih lagi tak ingin

being an adult is just complicated
what more if you are born to find others' mistake
bosan la

ooooo
jiwa sudah di rumah walaupun jasad masih di sini
boleh tak kelas opom tu batal?
haish




Tuesday, April 24, 2012

mixture

idk y
things hasn't been well
there is time when you feel like you want to be alone
there is time when you don't want to be alone
it is sad

too much thinking of pleasing others
equal to abandon your own self
sometimes i feel sick of myself for thinking of others so much
it is vexing and tiring

it is a dejection that thing wasn't right for a simple mistake
but it makes me sad and disappoint for quite sometime
sorry worth a lot to others
said it is hard to forget


Allah
give me strength
bless the people i love
touch the people i care
and guide us to Your path

i believe
You will never leave us alone
for You have give us all the things that we need

Alhamdulillah
thank you Allah




Sunday, April 22, 2012

if you can't please others like what they did to you
just be thankful for them doing things so hard to please you
it won't be that difficult

is it too much to ask for?






ma'a taufiq wan najah fil imtihan :)
insyaAllah, terbaik









Saturday, April 21, 2012

google translate version :)

Bercakap Bulan

Saya tahu anda berada di suatu tempat di luar sana
Tempat jauh
Saya mahu anda kembali
Saya mahu anda kembali
Jiran saya berfikir
Saya seorang gila
Tetapi mereka tidak faham
Anda semua saya mempunyai
Anda semua saya mempunyai

Pada waktu malam apabila bintang-bintang
menyala bilik saya
Saya duduk sendiri

Bercakap dengan Bulan
Cuba untuk sampai kepada Anda
Dengan harapan anda
sisi lain
Bercakap dengan saya terlalu
Atau aku bodoh
yang duduk bersendirian
Bercakap dengan bulan

Saya rasa seperti saya terkenal
Ceramah bandar
mereka berkata
Saya telah gila
yeah
Saya telah gila
Tetapi mereka tidak tahu
apa yang saya tahu

Menyebabkan apabila
Ahd terbenam
seseorang yang bercakap kembali
yeah
Mereka bercakap kembali

Pada waktu malam apabila bintang-bintang
menyala bilik saya
Saya duduk sendiri
Bercakap dengan Bulan
Cuba untuk sampai kepada Anda
Dengan harapan anda
sisi lain
Bercakap dengan saya terlalu
Atau aku bodoh
yang duduk bersendirian
Bercakap dengan bulan

Ahh Ahh,
Ahh Ahh,

Adakah anda pernah mendengar saya memanggil?
Setiap menyebabkan malam
Saya bercakap dengan bulan
Masih cuba untuk sampai kepada anda

Dengan harapan anda
sisi lain
Bercakap dengan saya terlalu
Atau aku bodoh
yang duduk bersendirian
Bercakap dengan bulan

Saya tahu anda berada di suatu tempat di luar sana
Tempat jauh

Friday, April 20, 2012

thank you Allah

kebelakangan ni banyak perkara yang tak diduga berlaku
memandangkan aku memang tak suka benda2 yang palsu ni
mungkin perkara ni juga yang menyebabkan aku ada masalah dengan gigi palsu.. huhuhu
tapi Alhamdulillah
janji Allah itu pasti
bersama kesulitan itu pasti ada kesenangan
walaupun ada masalah dengan gigi palsu tu
Allah dah permudahkan urusan mendapat pesakit untuk klinik lain
(setelah ada seorang patient tu keep on cancelling appointment last minute)
and pakcik denture itu juga sangat baik
sentiasa memberi dorongan dan semangat
tiba-tiba terfikir
boleh ke nak selesaikan masalah denture ni dengan segera

oh ye
if some dental related personnel ada terbaca blog ni
nak tanya la
korang rasa extension for prevention tu masih ada ke?
for me i don't think so
what say you?



Thursday, April 19, 2012


don't wanna be reminded with it

do respect my decision

insyaAllah
it will be okay
and
i will do be okay
insyaAllah


Allah,
tolong jernihkan hati hamba
idk y
the longer it be
the more annoyed i get
(maybe that's why we can't breech the trust)


me is pathetic








Monday, April 16, 2012

something

Alhamdulillah ya Allah
kedinginan malam ni lepas hujan yang agak lebat tadi telah membasuh dan mendinginkan hati kecil hamba

entah kenapa bila kita ada satu persepsi yang baik pada seseorang
kita akan sentiasa dilukakan oleh orang itu
mungkin saja Allah nak sedarkan kita
bahawa manusia itu fitrahnya tidak sempurna
yang baik itu hari ini
saat ini
siapa tahu kan
hari esok
sejurus selepas ini
ketidak-sempurnaannya terlihat

mungkin juga kita sendiri yang salah
kebaikan dia dianggap sebagai kesempurnaan
menyebabkan bila ada yang cela
dianggap mencabuli keharmonian

hati..
oh hati...
betul ikhlas itu susah
bagai mencari seekor semut yang hitam di atas batu hitam di malam yang gelita
tapi usahalah
insyaAllah
punya ketenangan

setiap orang ada prinsip
ada kesukaan
ada kebencian
mungkin ada sesetengah orang memang suka menggunakan barang orang lain tanpa meminta izin dan dengan senangnya menganggap barang kita adalah barang dia
jadi kita kena terima kesukaan dia dengan cara yang baik
bukankah berlapang dada itu lebih baik
ada juga orang yang tidak suka membayar hutang
jadi terima juga ketidak-sukaan dia dengan cara yang baik
berlapang dada
semoga ukhuwah ini berkekalan hingga ke syurga

ya Allah
terima kasih atas kalamMu yang indah
yang mendamai jiwa di waktu duka
menambah ceria di kala suka
moga hati yang berkarat ini kembali bersih



thank you and sorry
:)





Sunday, April 15, 2012

sakit hati!

what did you expect me to feel
my hand phone went missing in my own house when i was sleeping
doesn't that sound ridiculous and stupid and idiot
yet i was sleeping on the sofa
where the heaven my phone could be missing???
and yes
i damn sure that i had put it on the coffee table after calling my mum
and i was searching the phone for quite sometime early in the morning
and i decided to sit back, relax and sleep to cool myself down

several hours later
i found my phone
right on the spot where it went missing
with some applications is still open
and the battery is already reducing like a lot
(i just finished charging the phone before i called my mum)
and seriously
who the !$*!$^&!@($^!&$^(!^@#(@$ that being using my phone since right now it seems like nobody in the house


eeeeee
tolong la
boleh tak minta izin dulu kalau nak guna barang orang
memang pantang tok nenek aku orang yang guna barang orang tak minta izin ni
mak and ayah aku pun tak buka hand phone aku sesuka hati
and kau rasa kau superior to my parents to open my things without permission?
tolong la
habit yang kecil ni lama-lama boleh develop something huge and terrible
for god sake
!*(%^%R%^*$*@((!@*$*(@^%^*$$*($*(%^$^$*($*()@*()@$&)))@
i'm soooooooooooo irritated
perangai cam haram



Friday, April 13, 2012

syukur Alhamdulillah

Alhamdulillah
recently lots of good things surround me
and of course
i being surrounded by great friends that spices up life

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

we were in the OMFS lecture yesterday morning
when i was realize and be grateful by the means of free from pain
i was diagnosed with one of the facial disorder
and i was then being prescribed CBZ
but i refused
and Alhamdulillah
without taking CBZ
the pain in somewhat bearable towards certain extend
but then occasionally i do take some sort of analgesic to (is control the suitable word?)
and of course
i am forbidden to caffeine thingy

--------------------------------------------------------------------------------------------------

endo molar practical was great
except for the block that is very prone to ledge
it was a little confusing though

---------------------------------------------------------------------------------------------------

we have been forming a group of 8 for (i prefer to call it as reflection session)
for which i've been build up the courage for such a long time
when one of the sisters said that this is the right platform for us to change
i think this is the time

if it's not me, who?
if it's not now, when?

ease our way, Allah

-------------------------------------------------------------------------------------------------

humanity does not discriminate
it crosses the land and water



Thursday, April 12, 2012

reflect

"s/he is perfect the way god created him/her"

yes kucingred
there is a thing called 'perfect imperfection'
and yes
Allah created us with lots of differences
so that we will be thankful
and keep on reflecting ourselves

and believe that
things happen for reasons
and Allah knows!



Tuesday, April 10, 2012

wah..
senang la urusan orang di pejabat kolej kediaman
suruh isi borang dalam sistem
ramai nama yang tercicir
bila ada yang mohon pencerahan
jawapannya
isi borang rayuan and buat aduan di unit IT
padahal bukan kali pertama
mungkin juga bukan yang terakhir
tak belajar dari kesilapan
dah tahu sistem tak stabil
kenapa tak buat penambahbaikan
hahahahahaha
sangat mencuit hati!



Friday, April 6, 2012

i often deceived with things on books and movies
and yes
i kinda believe that stuffs are for real
mmm
how brilliant and creative mind that being created by Allah
hope that i can still maintain mantik thingy
jangan sampai hilang common sense sudah
insyaAllah

Wednesday, April 4, 2012

baa..baa..black sheep



i hope so
will keep on moving forward!

may Allah ease our way
insyaAllah



Tuesday, April 3, 2012

r.a.m.b.l.e

ya Allah
thabitkan aku dalam perjuangan ini

susahnya nak buang perkara yang kita memang dah biasa
kalau tak
takde la pula belajar behaviour change punya modul sampai satu sem

ya Allah
andai itu terbaik untukku
permudahkanlah aku menuju ke arahnya
andai itu bukan yang terbaik untukku
permudahkan aku meninggalkannya
dan berikan aku yang lebih baik darinya


oh ya
jangan jual ikan depan saya
saya tak mahu bertambah tidak suka kepada kamu
and seriously
if you don't need me
don't ask anything from me
just a simple mathematical equation
(this you is not YOU.. no hard feeling)

kucingred banyak cakap ni
lidah pun dah mogok!



Tak semua kau rancang akan berlaku
Mungkin nasib tak menyebelahi aku
-yuna@penakut-








Monday, March 26, 2012

...

tidak matang
mentaliti apa yang kamu pegang sampai kamu menidakkan kebenaran?
yang terzahir itu kadangnya lebih indah dari kenyataan
pahit bukan?

ingat
yang kamu pegang itu amanah!
bukan sekadar untuk bersuka
tidak hanya menempa nama

mendengar itu
aku duduk bersilang tangan
sambil tersenyum sinis
fikiranmu sangat menyedihkan!







"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagi kamu. Dan boleh jadi kamu mencintai sesuatu, padahal ia amat buruk bagi kamu. Allah Maha mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui."
(2: 216)



insyaAllah kita kuat!




Thursday, March 22, 2012

what i need is time

ini perasaan versi outdated


i do dislike certain things in my life
sometime with reason
or bunch of reasons
or worst
without a reason at all


but Alhamdulillah
recently lots of things had happen
and things keep on making me ponder and reflect


and now i realize
i need to give room for changes
i need to be tolerate
and i must be patient


and for all these to be success
what i need is time



thank you for being such an understanding and miraculously a patient friend of mine
and yes..
i am talking to YOU! :)
thank you and may Allah bless you





Tuesday, March 20, 2012

they are all busy talking about this


depan
belakang
kiri
kanan

sekarang ni semua sibuk cakap pasal
kahwin

yeah yeah (baca dengan nada bosan)
i know
umur dah 20++
memang semua pun dah keinginan memuncak
tapi
pleaselah

kalau berfikir secara rasional la kan
siapa yang tak nak kahwin?
tapi
nak cari pasangan tu bukan macam nak pilih lauk kat cafe

ada seorang hamba Allah ni keep on asking the question
budak medic ramai yang dah kahwin
bla.. bla.. bla..
budak dental tak nak kawin ke
bla.. bla.. bla.

so what
ingat nak kahwin ni macam main kahwin-kahwin?
ada orang tu
dah kahwin pun tak faham-faham lagi pasal pengurusan rumah tangga etc
tak faham pasal menjaga hubungan dengan manusia

lagipun
jodoh tu semua di tangan tuhan
and siapa kau nak mempersoalkan semua tu

(apasal tetiba je macam agak emo??)



kepada semua yang dah sampai jodoh
congratulations to both you and your another half
semoga baitul muslim yang dibina berkekalan hingga ke syurga
dan semoga hubungan itu meningkatkan lagi cinta kepada Allah
insyaAllah

kepada yang lain (aku tahu, ramai juga kawan-kawan yang irritated dengan isu ni..hehe)
before the right person come to us
buatlah persiapan yang sebaiknya
semoga Allah menghadiahkan yang terbaik untuk kita semua
insyaAllah





kalau pergi kursus kawin tu dah nak sampai seru ke?
mmmm
it depends!

Saturday, March 17, 2012

setelah berfikir untuk satu jangka masa yang agak panjang
setelah menimbangkan segala yang diketahui
setelah melepasi zon teka-teki
setelah mengumpul 1001 kekuatan


akhirnya aku membuka mulut



insyAllah
it's never too late to change
and it's never too late to realize things

moga Allah permudahkan jalan ini
amin

Sunday, March 11, 2012

yes..
kawan

bila kau susah
tergedik-gedik cari orang untuk minta tolong

tapi bila orang susah nak minta kau tolong
macam minta emas setimbun

apa-apa je lah



Saturday, March 10, 2012

titis air yang tenang

pernah tak kita rasa apa yang kita hadapi itu yang terdasyat
sampaikan terasa seisi dunia tidak pernah memahami dan mengerti apa yang kita hadapi
rasa semua derita itu terbeban di pundak hingga membuatkan kita tersungkur
cuba untuk bangun tapi tetap tersungkur
hingga tiada kata yang mampu diucap
tiada perkataan dapat menggambar duka
saat itu air mata bergenang di tubir mata
hanya menanti waktu untuk melimpah
tiba-tiba
di kanan kelihatan insan yang kelaparan
meminta-minta untuk sesuap nasi
di kiri pula insan yang kudung
masih berusaha untuk berjalan
di belakang pula insan yang kurang waras
berjalan-jalan tanpa tujuan
air mata itu tumpah jua
bukan kerana duka
tapi berbekal sedar
insan lain nyata lebih derita
kita punya masalah cuma
titis air yang tenang
mendamai jiwa, membuka mata
Alhamdulillah
Tuhan masih sayang
sakit itu bukan kita seorang





--------------------------------------------------------------------------------

insyaAllah
ujian Allah mematangkan diri
semoga kita tabah menghadapinya

insyaAllah
kita manusia gagah




Tuesday, March 6, 2012

thank you Allah

betul kata orang
syukur itu nyata jauh lebih sukar dari sabar

Allah
terima kasih sebab masih beri hamba peluang untuk muhasabah

---------------------------------------------------------------------

memang susah dan sukar
menyebabkan aku berfikir
mungkin ada silap dimana-mana
Allah uji di jalan itu
supaya aku sedar
hidup ini bukan tentang diri sendiri

Allah
ampunkan kesilapan hamba

-----------------------------------------------------------------------

terharu
walaupun kesusahan dan kesulitan
masih ada yang sudi membantu
sedangkan diri ini terlalu kedekut dan sombong
tersedar
hidup bukan menongkat langit

Allah
terima kasih atas segala peringatan

---------------------------------------------------------------------

rasa penat, letih, sedih
tapi pada masa yang sama ada rasa tenang dan lega
benar
jalan bahagia itu banyak rintangan
kejayaan itu banyak halangan
hidup ini penuh ujian

Allah
terima kasih untuk peluang pada hamba
dan kekuatan untuk terus berjalan

--------------------------------------------------------------------

Alhamdulillah ya Allah
Kau kurniakan 1001 macam perasaan
1001 macam dugaan
1001 macam kegembiraan
untuk menyedarkan aku
dunia ini sekadar persinggahan


Astaghfirullahal`azim
asifni ya Allah




Sunday, March 4, 2012

pain, tears and patients

baru saja bermula minggu pertama persekolahan sem ni dah dapat 2 hari MC
kali pertama juga bersungguh-sungguh telefon mak suruh ambil bawak pergi klinik/hospital sebab memang betul-betul tak tahan sakit
and sampai menangis-nangis bila nak bangun pergi ambil wudhu' sebab memang sangat sakit
tapi gagahkan juga hati dan perasaan memandangkan hari khamis haritu dah terpaksa cancel patient
takkanlah hati ni tergamak lagi nak meng'cancel' patient lagi pada esok and rabu ni
tambahan pula klinik perio yang sebulan sekali itu tidak mahu dipersiakan begitu saja
dan yang paling penting isu CDP yang masih tak settle lagi ni
tapi seandainya sakit berlarutan
rasanya condition diri sendiri lebih diutamakan
apapun berdoa
semoga segala yang berlaku ini dapat dihadapi dengan tenang
insyaAllah
berlapang dada dan bersangka baik padaNya
ada silap dimana-mana (muhasabah)

mak dan ayah
maaf sebab anak ini asyik merisaukan hati kalian
sudah masanya untuk menginjak dewasa
masih terperangkap dalam kepompong keanak-anakan
apapun mak dan ayah
thanks for everything
love both of you so much

thank you Allah
for another day
another story
another experience

it's time to reflect myself





Monday, February 27, 2012

Alhamdulillah
segala puja dan puji ke hadrat Allah atas segala rahmat dan kasihNya

terima kasih ya Allah
terima kasih semua
atas segalanya


masih tiada kata untuk memulakan penulisan tentang thailand
harap-harap saya rajin
*mode pelangi kasih*



Sunday, February 26, 2012

sometimes the silence doesn't mean i don't mind
it means i take lots of courage to say no to you

please
don't force me to the dead end
it's just really tiring

Sunday, February 19, 2012

.....


aku lately ni perasan
ada seorang manusia dekat fb yang suka comment apa-apa saja yang kita buat
but in the sense of irritating and annoying

seriously....
go get yourself a life
enough irritating others, please!


----lately ni tak boleh tidur malam.. isu apakah diri ini????----



Saturday, February 18, 2012


ya Allah
andai itu takdir yang terbaik untuk akhiratku
Kau permudahkanlah jalan menujunya
biar seisi dunia menentang keputusan ini

andai itu bukan yang terbaik untuk akhiratku
Kau jauhkan aku dari terus menggenggamnya
biar seisi dunia suka pada perkara itu


Friday, February 17, 2012

another common sense


my silence does not mean i don't mind
jangan sampai aku sound kau face to face
bila aku buat baik jangan nak melebih-lebih
please take care of the boundaries
don't go off the limits
and i will keep things as usual

boleh tak kalau kau ada sedikit perasaan hormat pada orang lain walaupun aku tahu aku bukan sesiapa untuk kau hormat
it's okay if you don't respect me
but trust me
there is something so called manner
yes
and that's what i was talking about


Wednesday, February 15, 2012

hurm


i wish for a relatively long holiday
without being reminded of dentistry things

and to spend more time with my family
going to send two of them off to sarawak
:(
getting separated is not easy at least for me


oh Allah
bestowed me just a lil bit of strength




nota HS bur:
kenapa bila aku tengok muka dia hati aku rasa sebal? does that person really good in irritating others... or maybe it just me that easily irritated by that someone

nota slowspeed bur:
simpan cerita peribadi dalam diri sendiri dan pasangan anda.. at least i'm so not the one who wanted to know bout it if others do


arrrrggggghhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Friday, February 10, 2012

post exam mode


Alhamdulillah
apa pun yang dah berlaku
tetap rasa syukur sebab exam dah berakhir
Alhamdulillah


terbump into someone's statement di fb
rasa tersentak hati
kalau dia boleh kenapa tak aku?
sedangkan aku sebenarnya ada lebih banyak ruang dan peluang
thank you Allah
sebab Kau ketuk pintu hati aku
and have been thinking for quite sometime
now or never


insyaAllah
boleh


lillahitaala
insyaAllah


oh ye
untuk competency test ni tak sure lagi ada ke tak patient...
siapa yang ada fresh caries class II involving two surfaces which is not that deep?
tolong saya dan insyaAllah Allah tolong kamu
thanx